La Fira

Reus respira Trapezi per cada racó de la ciutat!!!!


Alba Sarraute & Cristina Cazorla
Directores artístiques

Ja el tenim aquí, ja està “a tocar”, ja sentim l’Elefant com desplega les orelles frissós per omplir els carrers de la ciutat d’alegria, música i i·lusió! Una cita al calendari: el número 8 de maig encerclat amb rotulador vermell! Que ningú s’ho vulgui perdre! Que ningún vulgui que li expiquin! Que tothom ho vulgui sentir, viure i compartir!

A Reus es respira salut, a Reus es respira circ, a Reus es viu Trapezi!.

Un punt de trobada entre totes les peces que conformen l’engranatge d’una maquinària: artistes, creadors, distribuidores, institucions, espais de creació, responsables de programació…

Un espai de joc, d’escolta, de treball, de festa, de compartir mirades i d’inventar nous reptes i diferents camins per potenciar el mercat, els circuits i la visibilitat del sector del circ. L’indret ideal per compartir visions, sovint utòpiques, de veure el món! Fent circ i no la guerra!

Volem compartir el resultat de dos anys i mig de recerca, de compromís, de cura i tota una vida, bé, dues vides, les nostres, d’atenció, d’aprenentatge i de passió per aquest gènere que tan estimem.  Nosaltres només endrecem, validem i protegim el que us presentem! Tot el mèrit el tenen els artistes i les creadores que ens han regalat les obres d’art que composen la partitura de la fira d’enguany.

En tenim per totes les necessitats, gustos i colors! Volem abatre fronteres, apropar el circ a tots els barris, generacions i visions artístiques. Volem que aquesta fira esdevingui un referent del circ a Europa i al món!

Trobem-nos en una carpa de lona, en dues o en tres, en una plaça, un bosc, un pati. En un espai de risc, fora de la zona de confort coneguda, quotidiana. Fent equilibris entre la vida i la mort, entre el dolor i el plaer, en la transformació, en el brogit i en la calma, en la denúncia. Deixeu-vos sorpendre!

Hem perseguit aquelles propostes que mouen l'ànima, els hem fet un seguiment des de la llavor, la idea, les sortides de residència als diferents espais de circ que tenim a Catalunya i a tot l'estat. Hem anat a buscar el millor circ que es fa a Europa i que mai no ha estat a casa nostra.

Volem fer-vos enamorar del circ, com nosaltres, d'un ofici, d'una manera de viure, de compartir aquest món i, sobretot, d'estimar-lo, construint per a les generacions futures i no tan futures.

Benvinguts, passeu, passeu, que Reus és casa vostra, si és que hi ha cases d'algú.

Salut i Circ & Reus i Trapezi

El cartell


El cartell d’aquesta 28a edició ha estat encarregat a Fabio Balanzoni (Itàlia, 1977), un artista autodidacta de naixement que mai s’ha dedicat professionalment al món del disseny ni la il·lustració però que és extremadament feliç amb un tros de paper i un llapis.

El graffiti i la serigrafia l’han acompanyat des de ben jove i el van portar a crear la seva pròpia marca de samarretes quan encara vivia a Milà.

L’any 2008 va participar a la fira de moda urbana Bread & Butter que se celebra a Barcelona i es va enamorar de la ciutat quedant-s’hi a viure.

Després de treballar en diverses empreses i marques del sector de la moda tant a Milà com a Barcelona, l’any 2017 es va instal·lar a Reus.

Actualment treballa a NUMON, una marca de motxilles i bosses sostenibles fetes a Reus. Aprofita també per decorar la porta d’entrada i els vidres del local. I és aquí quan altres negocis de la ciutat el contacten perquè, quan el temps li permet, els hi decori aparadors i dissenyi pissarres.

A partir de llavors comença a rebre encàrrecs per part de l’Ajuntament de Reus: ha pogut decorar les vitrines de les parades dels Mercats, els vidres de les Biblioteques per a commemorar l’ “Any Gabriel Ferrater” i, potser la intervenció més complicada, pintar la calçada del Raval de Sant Anna amb frases de personatges cèlebres reusencs.

Trapezi
Fira del Circ de Catalunya


Des del 1997, Reus desplega Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Any rere any, cada mes de maig, la ciutat omple els carrers i els teatres d’espectacles que converteixen les places de Reus en espais escènics i transformen la ciutat en una gran pista de circ.

Amb un segell propi obert a diverses tendències, estètiques, formats i maneres d’entendre i viure el circ, Trapezi esdevé un marc de referència per a tots els amants del circ, professionals, programadors i públic, que quan arriba el mes de maig tenen un motiu per trobar-se a la ciutat de Reus.

Trapezi fou guardonat amb el Premio Nacional de Circo l’any 2012 del Ministeri de Cultura. Anteriorment, el 2007, la Generalitat va atorgar el Premi Nacional de Cultura als directors artístics del Trapezi, per la seva aportació a la dignificació i el desenvolupament del circ a Catalunya, tant en el vessant artístic com per la incidència en el públic; per la voluntat de descentralització cultural i dinamització comarcal; per ser nucli de trobada, i intercanvi, i per haver-se convertit en un referent entre els festivals europeus.

Edicions anteriors


2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023